Complementaire meting

<< Klik voor weergeven inhoudsopgave >>

Navigatie:  Onderdeel Digit > Menu Meten >

Complementaire meting

Bij een aantal metingen kunt u het programma een complementaire meting laten verrichten. U kunt bijvoorbeeld direct na het meten van de omtrek van een veelhoek, het programma de oppervlakte ervan laten berekenen. Zodoende hoeft u maar één meting te verrichten. Het programma voert de gemeten waarde direct in de meetstaat of in een begroting in de kolom Hoeveelheid.

Opmerking:

Het niet mogelijk om achteraf complementaire metingen te verrichten. De complementaire meting moet direct volgen op de vorige meting.

U kunt complementaire metingen verrichten bij de menukeuzes:

[Meten] + [Lengte + lengte]  (het moet dan wel een gesloten figuur vormen) met [Oppervlakte veelhoek]

[Meten] + [Omtrek rechthoek] met [Oppervlakte rechthoek]

[Meten] + [Omtrek cirkel] met [Oppervlakte cirkel]

[Meten] + [Cumulatieve lengte] (+ meting beëindigen met S(luiten) (= omtrek veelhoek)) met [Oppervlakte veelhoek]

[Meten] + [Oppervlakte veelhoek] met [Cumulatieve lengte]

Andersom kunt u ook eerst de oppervlakte van bijvoorbeeld een rechthoek laten berekenen en als complementaire meting de omtrek van een rechthoek. Dit geldt niet voor de cumulatieve lengte.

Werkwijze:

Klik op een begrotingsregel met een meetstaat.

Open de meetstaat met de sneltoets <F6>.

Open het digitizerscherm via de menukeuze [Beeld] + [Digitizer] in Ibis Calculeren voor Bouw of via de sneltoets <F12>.

Klik in het digitizerscherm om het te activeren.

Voer eerst een meting uit, bijvoorbeeld de omtrek een cirkel (in de afbeelding hieronder is als voorbeeld bij omschrijving Omtrek vijver genomen(zie hiervoor menukeuze [Meten] + [Omtrek cirkel]).

Als het programma de waarde in de cel heeft gezet, klikt u met de cursor in de cel waarin u de waarde van de complementaire meting wilt hebben.

Open het contextmenu onder de rechtermuisknop. Het maakt niet uit in welk scherm u dat oproept; u kunt het contextmenu oproepen in het scherm, het scherm van de meetstaat of het digitizerscherm.