Nieuwe en aangepaste functionaliteit

<< Klik voor weergeven inhoudsopgave >>

Navigatie:  Releasenotes > Releasenotes versie 2.0 > Releasenotes versie 2.0.2306.11208 >

Nieuwe en aangepaste functionaliteit

1.Help-content

De Help-content van Ibis Calculeren voor Bouw wordt niet meer in de vorm van een Help-bestand uitgeleverd. Het oproepen van de Help-functie roept vanaf deze versie een webpagina aan waarin de Help-content wordt weergegeven. Dit stelt Brink Software in staat de Help-content aan te passen en beschikbaar te stellen voor onze klanten onafhankelijk van het uitbrengen van een update van de programmatuur.

2.Installatiehandleiding

De installatiehandleiding van Ibis Calculeren voor Bouw wordt niet meer in de vorm van een PDF-bestand uitgeleverd. De installatiehandleiding is vanaf deze versie als een apart hoofdstuk in de Help-content opgernomen.

3.Word integratie

Het is nu mogelijk om vanuit de applicatie Word-documenten aan te maken waarin vanuit de begroting velden kunnen worden opgenomen met gegevens uit de begroting. Deze Word-documenten worden opgeslagen in de begroting, zowel in XTBF als in SQL Server. Deze velden worden bijgewerkt met de actuele waarden vanuit de begroting als een Word-document wordt gegenereerd of een al eerder gemaakt Word-document wordt geopend vanuit de begroting.

In de Structuur van de begroting is hiervoor een nieuwe node ‘Documenten’ toegevoegd. Hierin worden de geïntegreerde Word-documenten weergegeven. Verder zijn er, ten behoeve van deze Word integratie, bij de Instellingen van de applicatie mogelijkheden toegevoegd om Word-sjablonen aan te maken en te wijzigen. Enkel in Word-sjablonen die op deze wijze gemaakt worden is het mogelijk Velden in te voegen vanuit de begroting.

Hieronder een beknopte samenvatting van de aanpassingen die zijn doorgevoerd ten behoeve van deze Word integratie:

Bij het lint [Bestand] + [Instellingen] + [Programma opties] is bij de het item ‘Bestanden’ een padinstelling toegevoegd waar de Word-sjablonen worden opgeslagen:
Padinstelling Word-sjablonen

Bij het lint [Bestand] + [Instellingen] zijn items toegevoegd om Word-sjablonen aan te maken en bestaande te bewerken:
Lint Bestand + Instellingen - Word

In een Word-sjabloon kunnen dynamische velden worden ingevoegd met meta-data uit de begroting.

In een Word-sjabloon kunnen eveneens op een of meerdere plekken een tekst worden opgenomen waardoor een (selectie van) begrotingsregels kunnen worden ingevoegd.

In een geopende begroting kunnen Word-documenten worden ingevoegd. Dit kan een leeg document zijn of een document gebaseerd op een eerder gemaakt sjabloon. Hiervoor zijn bij het lint [Invoegen] items toegevoegd om Word-documenten in te voegen:
Word documenten bij lint Invoegen

In een Word-document kunnen de dynamische velden worden ingevoegd met meta-data uit de begroting. Velden die al vanuit het Word-sjabloon zijn ingevoegd worden bijgewerkt met de actuele waarden uit de begroting.

In een Word-document kunnen op twee manieren een (selectie van) begrotingsregels worden ingevoegd:

oVia het selecteren en kopiëren van begrotingsregels en dan plakken in het geopende Word-document;

oVia het selecteren van begrotingsregels en dan met behulp van het lint [Invoegen] kiezen om Word-document in te voegen op basis van een sjabloon.

Word-documenten die zijn toegevoegd aan een begroting worden in de Structuur in een aparte node met de naam ‘Documenten’ getoond:
Word-documenten in Structuur

LET OP:

Het toevoegen van deze nieuwe node 'Documenten' in de Structuur zorgt ervoor dat iedere bestaande begroting die voor het eerst wordt geopend in deze versie wordt gewijzigd. Dientengevolge zal bij sluiten van een dergelijke bestaande begroting altijd de vraag worden gesteld op de wijzigingen moeten worden opgeslagen ook al heeft de gebruiker geen wijzigingen in de begroting aangebracht.

Een uitgebreide beschrijving van deze functionaliteit is terug te vinden in deze help-content van Ibis Calculeren voor Bouw bij:

Word-sjabonen

Invoegen Word-documenten

4.Bestands-locking mechanisme

XTBF-bestanden die door een gebruiker geopend zijn, worden gelocked. Hiermee wordt voorkomen dat een andere gebruiker hetzelfde bestand kan openen. Dit mechanisme is aangepast zodat ook de opslaglocaties OneDrive en SharePoint worden ondersteunt. Dit bestands-locking mechanisme voor OneDrive en SharePoint opslaglocaties werkt alleen indien de verschillende gebruikers binnen hetzelfde bedrijf werken in het online klantenportal mijn.ibis.nl. Deze aangepaste manier van het locken van bestanden vereist dat uw Windows versie 10 build 17763 (ook wel bekend als de oktober 2018 update of versie 1809) of nieuwer moet zijn.

Als een gebruiker een begroting opent die op een OneDrive of SharePoint opslaglocatie staat, wordt deze in het beheervenster voor andere gebruikers als 'in gebruik' (GebruikAnder) weergegeven. Als Ibis Calculeren voor Bouw niet correct wordt afgesloten zal deze begroting de status 'in gebruik' (GebruikAnder) blijven behouden. Pas na 12 uur zal automatisch deze begroting worden vrijgegeven zodat andere gebruikers deze weer kunnen openen. Een gebruiker die in het online klantenportal mijn.ibis.nl de rol van Applicatiebeheerder heeft toegewezen gekregen kan in hetzelfde beheervenster deze begroting, indien dat gewenst is, eerder vrijgeven.

5.Standaard paden bij installatie

Als Ibis Calculeren voor Bouw voor het eerst op een systeem wordt geïnstalleerd zijn de benamingen van de paden waarin de diverse databestanden komen aangepast. Deze zijn terug te vinden bij het onderdeel Bestanden. Een uitgebreide beschrijving van deze paden is verderop terug te vinden bij het onderdeel Gebruikersdata in de help-content van Ibis Calculeren voor Bouw.

6.Voorbeeldbestanden (enkel voor Ibis Calculeren voor Bouw)

De voorbeeldbestanden die bij Ibis Calculeren voor Bouw worden geleverd zijn aangepast. Het betreft:

Voorbeeldbegrotingen;

Basisbegrotingen;

Referentiebegrotingen;

Kop- en voettekst bestanden;

Opmaken begrotingen;

Opmaken staart.

De voorbeeld-, basis- en referentiebegrotingen worden gedownload in de door de gebruiker ingestelde mappen, nadat de applicatie is geïnstaleerd en wordt opgestart.

De voorbeeld kop- en voettekst bestanden, opmaken voor de begrotingen en opmaken ten behoeve van de staart worden pas gedownload in de door de gebruiker ingestelde map voor Standaard bestanden nadat deze map van tevoren is leeggemaakt.

7.Applicatiebeheerder rol in mijn.ibis.nl en in Ibis Calculeren voor Bouw

In het online klantenportal mijn.ibis.nl is het nu mogelijk om bij de applicatie Ibis Calculeren voor Bouw bij gebruikers de rol van Applicatiebeheerder aan te vinken (dit kan alleen gedaan worden door de klantbeheerder). Hiermee wordt het mogelijk om bepaalde functionaliteit in Ibis Calculeren voor Bouw af te schermen voor reguliere gebruikers en enkel beschikbaar te maken voor (de) gebruiker(s) die deze rol hebben toebedeeld gekregen in mijn.ibis.nl. In de applicatie wordt dit rechtsbovenin zichtbaar gemaakt nadat er is uitgelogd en opnieuw is ingelogd in de applicatie:

Applicatiebeheerder

8.Opslaan als

In alle gevallen dat wordt gekozen om een begroting op te slaan onder een andere naam (middels het lint [Bestand] + [Opslaan als]) wordt nu ook de oorspronkelijke begroting gesloten en de nieuw aangemaakte begroting geopend.

9.Configureren SQL database

Het configureren van een SQL database is verplaatst in Ibis Calculeren voor Bouw. Voorheen kon iedere gebruiker dit wijzigen bij het lint [Bestand] + [Instellingen] + [Programma opties]. Het configureren van een SQL database dient te gebeuren met behulp van het hulpprogramma Ibis Configuratiebeheer door de Applicatiebeheerder van Ibis Calculeren voor Bouw die als zodanig is aangemerkt in het online klantenportal mijn.ibis.nl.

Een uitgebreide beschrijving van deze functionaliteit is terug te vinden in deze help-content van Ibis Calculeren voor Bouw bij SQL beheer.

10.Meerdere keren opstarten van Ibis Calculeren voor Bouw

Het is vanaf deze versie niet meer mogelijk om door dezelfde gebruiker op hetzelfde systeem meerdere keren de applicatie op te starten. Wanneer Ibis Calculeren voor Bouw al is opgestart en er bijvoorbeeld in de Windows Verkenner op een XTBF-bestand wordt gedubbelklikt, zal deze begroting in de al opgestarte applicatie worden geopend. Wordt in de Windows Verkenner op een XTBF-bestand gedubbelklikt dat al geopend is in Ibis Calculeren voor Bouw, dan wordt de applicatie geactiveerd en de bewuste begroting krijgt dan de focus.

11.Weergave totalen

In de begroting worden nu op alle plekken de totalen inclusief decimalen weergegeven. Dit is aangepast bij de Algemene gegevens van de begroting, in de Statusbalk en bij Koptekst en voettekst.

12.Begroting naar ERP verzenden

Het was voor een select aantal klanten al mogelijk om met eerdere versies van Ibis Calculeren voor Bouw een begroting te verzenden naar een ERP-applicatie. In deze versie is deze functionaliteit voor iedereen beschikbaar. Waar voorheen dit enkel beschikbaar was indien in SQL-mode werd gewerkt, is dit vanaf deze versie ook mogelijk indien als bestandsopslag XTBF is geselecteerd. Hiervoor is in het lint [Bestand] + [Exporteren] een item toegevoegd:

Exporteren - Verzenden naar ERP

Om deze functionaliteit te laten werken zal eerst op bedrijfsniveau in het online klantenportal mijn.ibis.nl door de beheerder moeten worden ingesteld met welk ERP-programma gewerkt wordt.

Een uitgebreide beschrijving van deze functionaliteit is terug te vinden in deze help-content van Ibis Calculeren voor Bouw bij naar ERP verzenden.