Fouten oplossen / controle functies

<< Klik voor weergeven inhoudsopgave >>

Navigatie:  Algemeen >

Fouten oplossen / controle functies

Hieronder volgen enkele fouten die u of het programma kunt tegenkomen en die u zelf kunt oplossen.

Begrotingen controleren

U kunt begrotingen laten controleren op fouten en onregelmatigheden en vervolgens de fouten oplossen.

Hiervoor zijn de volgende mogelijkheden beschikbaar:

Openen van begrotingen

Bij het openen van begrotingen wordt gecontroleerd of de met (interne) meetstaten gekoppelde hoeveelheden een praktische afwijking hebben op 3 decimalen nauwkeurig. Als dat het geval is wordt dit gemeld en kunt u de begroting repareren via de Menukeuze Repareren (alléén als de begroting in de beheermap Begrotingen wordt getoond).

Menukeuze Map controleren in de mappenlijst van het onderdeel beheren van de begrotingen

U kunt in het onderdeel beheren met de menukeuze Map controleren van het contextmenu onder de rechtermuisknop binnen de mappenlijst alle daarin aanwezige begrotingen ter keuze laten controleren op de structuur, de hiërarchie, losse kostenposten, verwijzingen naar meetstaten met correcte hoeveelheid, eventueel met een maximale nauwkeurigheid van 5 decimalen.

Menukeuze Controleren in het onderdeel beheren van de begrotingen

U kunt in het onderdeel beheren met de menukeuze Controleren van het contextmenu onder de rechtermuisknop een begroting laten controleren op de structuur, de hiërarchie, losse kostenposten, verwijzingen naar meetstaten en dergelijke.

Menukeuze Repareren in het onderdeel beheren van de begrotingen

U kunt in het onderdeel beheren met de functie Repareren van het contextmenu onder de rechtermuisknop een verstoorde begroting laten repareren.

Meldingen

Als er fouten worden gevonden, dan volgt een meldingen venster. Het programma zet de melding(en) in het logboek.

Het oplossen van de fouten kunt u vervolgens zelf uitvoeren op een geselecteerde begroting.

Zie voor meer informatie: functie Controleren.

Menukeuze controleren van de actuele begroting

Het totaal van de begroting geeft altijd de actuele waarde weer.

Via het lint [Controleren] + [Doorrekenen] en de knopKnopDoorrekenen  op de werkbalk of met de sneltoetsen <Alt> + <F9>, kunt u de complete begroting laten doorrekenen en controleren op voor het programma waarneembare fouten.

Het programma rekent in principe de begroting steeds na iedere wijziging door, waardoor er altijd de meest recente totalen in de begroting staan. Het uitvoeren van deze menukeuze na wijzigingen is dus overbodig. Ook voorafgaand aan het afdrukken (of afdrukvoorbeeld) en het opslaan van een begroting voert het programma het doorreken- en controle-actie uit.

Het belangrijkste van deze menukeuze is de controle van de begroting tijdens het doorrekenen op onregelmatigheden zoals het ontbreken van een hoeveelheid of de aanwezigheid van een regel met een voorlopige invulling. Als het programma - na het aanklikken van de menukeuze - onregelmatigheden aantreft, dan verschijnt een meldingen venster nadat het programma de begroting heeft doorgerekend en gecontroleerd.

Meldingen

Het programma plaatst de meldingen in het logboek. Of het programma bij het doorrekenen een bepaalde melding in het logboek moet geven, is afhankelijk van de instellingen in het tabblad Meldingen via het lint [Bestand] + [Instellingen] + [Programma-opties].

Fouten vanuit het logboek oplossen

Via de knop KnopLogboek in de weergavebalk of via het lint [Controleren] + [Logboek] kunt u de meldingen in het logboek bekijken. Met een dubbelklik op een melding in het logboek, 'springt' het programma naar de desbetreffende regel in de begroting, zodat u de eventuele fout in de begroting kunt corrigeren.

LogboekMeldingen