Referentiebegroting

<< Klik voor weergeven inhoudsopgave >>

Navigatie:  Basisbegrippen > Begrotingtype >

Referentiebegroting

Een referentiebegroting is een standaard begroting waarvan de inhoud met bedrijfsgebonden gegevens is opgesteld ter ondersteuning voor het aanmaken van projectbegrotingen. Een referentiebegroting is technisch gelijk aan een normale begroting. Een referentiebegroting wordt meestal op een centraal aangegeven locatie beschikbaar gesteld aan alle calculatoren om (gelijktijdig) gegevens uit over te nemen voor projectbegrotingen en wordt daarbij als een bestand met het kenmerk 'alleen-lezen' geopend. Het is wel mogelijk om referentiebegrotingen te onderhouden door deze als gewone begroting te openen. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld via [Bestand] + [Openen] + [Als begroting] en daarbij naar de juiste referentiemap te verwijzen. Ook kan een referentiebegroting eerst naar een andere begrotingsmap worden gekopiëerd vanuit [Bestand] + [Beheren] + [Referentiebegrotingen] en geplakt in [Begrotingen] en dan geopend als gewone begroting om de inhoud te bewerken.

Een voorbeeld van een referentiebegroting is een zogenaamd 'Prijzenboek' met middelgegevens of een zogenaamd 'Elementenboek' met kostenrecepten.

Referentiebegrotingen beheren

Referentiebegrotingen kunt u opslaan in de ingestelde Referentiemap van Ibis Calculeren voor Bouw. U kunt de locatie van de map met referentiebegrotingen opzoeken en/of wijzigen via het lint [Bestand] + [Instellingen] + [Programma opties] + [Algemeen], tabblad Algemeen en onderdeel Bestanden.

De referentiebegrotingen kunnen beheert worden onder het lint [Bestand] + [Beheren].