RAW-bestek

<< Klik voor weergeven inhoudsopgave >>

Navigatie:  Lint Bestand > Importeren >

RAW-bestek

Een RAW-bestek is een uitwisselingsbestand, ontwikkelt voor de uitwisselingen van RAW bestekken naar begrotingen. Bij de import in Ibis Calculeren voor Bouw worden de hoofdstuk-titels uit het bestek vertaald in hoofdstukregels en worden besteks-posten omgezet in subhoofdstukken. De levering-regels worden vertaald in commentaar (komma) regels. De besteksteksten worden in de langtekst geplaatst, zodat het complete bestek in Ibis Calculeren voor Bouw aanwezig.

Met het uitvoeren van de functie [Bestand] + [Importeren] +FunctieImportRawkan het juiste bestand gekozen worden. Ook kan via 'drag' en 'drop' naar het Begroting beheer venster een RSX of ZSX bestand geïmporteerd worden.

ImportRaw

Vervolgens kan er een selectie worden gemaakt van het juiste basisbestand:

KiesBasisbestand

Zie verder het gebruik van het basisbestand

Met de bovenstaande functie wordt de bestekstekst in begroting ingelezen en wordt de begroting geopend.

Na het kiezen van de juiste opmaak en het activeren van het langtekst venster ziet de begroting er als volgt uit:

VoorbeeldRawBegrotingMetBestek

De langtekst is een apart venster dat naar wens los (zwevend) kan worden weergeven, maar het kan ook gedockt worden.

Als er een RSX-bestand wordt geïmporteerd wordt er in de ingestelde Werk-map een PDF-bestand aangemaakt met daarin de inhoud van het RAW bestek. De naam van dit PDF-bestand is identiek aan die van het geïmporteerde RSX-bestand.