CUF-XML

<< Klik voor weergeven inhoudsopgave >>

Navigatie:  Lint Bestand > Exporteren >

CUF-XML

Het CUF-XML bestand is ontwikkeld voor de uitwisseling met derden. In het CUF-XML worden bij de export vanuit Ibis Calculeren voor Bouw alleen de begrotingsregels opgenomen inclusief de hiërarchische structuur, dus geen meetstaatregels. Bij het aanmaken van het CUF-XML bestand moet rekening worden gehouden met de ontvanger, deze stelt soms eisen aan het coderen of het al dan niet opgesplitst zijn van begrotingsregels met meerdere kostensoorten: Veelal wordt de begroting ingelezen in een systeem waarbij van een traditionele rekenwijze uitgegaan wordt. In dat geval moet een elementenbegroting eerst omgezet worden in een traditionele begroting.

Dat is ook het geval als in een elementenbegroting kostenposten met een vaste hoeveelheid indicatie < in de doorrekenindicatie kolom bevat. Dit komt vaak voor bij meetstaatkoppelingen met interne traditionele meetstaten of externe zoals vanuit Ibis Meten (2D of BIM). Tijdens het inlezen zouden deze regels alsnog verkeerd doorgerekend worden, vandaar dat het programa deze aanwezigheid meld bij het exporteren en het advies geeft deze begroting eerst om te zetten naar een traditionele begroting. Zie Begroting Element naar Traditioneel.

Als een begroting productiefactoren bevat kan het vanwege een verkeerde interpretatie bij de ontvanger ook van belang zijn die begroting eerst op te slaan als een begroting zonder productiefactoren. Zie Begroting opslaan als.

Buiten de verplichte en vrije gegevens van begrotingsregels die door het Forum van Systeemhuizen zijn vastgesteld worden ook extra 'Ibis' variabelen via een 'nonamespace' definitie in een CUF-XML opgenomen. Dit betreft het niveaunummer van een (sub)element in de begroting, BIM koppelingen en de netto waarden van kosten in elementregels en kostenposten. ERP partijen die een CUF-XML importeren in de projectadministratie kunnen de netto waarden dan interpreteren als uitgangspunt voor interne kostenbewaking en de standaard (bruto) waarden voor de (externe) opbrengstbewaking.

Als het totaalbedrag van een element afwijkt van het totaalbedrag van de onderliggende kostenposten in de begroting, dat kan als de rekenmethodiek afrondingen veroorzaakt of is ingesteld dat er met vaste eenheidsprijzen kan worden gerekend in de elementen, dan wordt dit verschil in de CUF-XML opgenomen in een extra regel 'Afronden element' binnen de kostensoort 'Overig'.

Met het uitvoeren van de functie [Bestand] + [Exporteren] + FunctieImportCufxml wordt de CUF.xml aangemaakt.

ExportCUFXml