Begrotingen samenvoegen

<< Klik voor weergeven inhoudsopgave >>

Navigatie:  Onderdeel Projecten > Projectbegrotingen >

Begrotingen samenvoegen

Om begrotingen samen te kunnen voegen moet er één begroting in het project aanwezig zijn waarbij staat aangegeven dat dit de totaalbegroting is:

TotaalBegr

Deze totaalbegroting moet leeg zijn, dit houdt in dat er geen begrotingsregels aanwezig mogen zijn. De overige onderdelen mogen wel gevuld zijn (staart, uurlonen, algemene gegevens, ...).

LET OP:

De instelling Unieke middelencodering (UMC) mag in deze totaalbegroting echter niét AAN staan, in dat geval wordt het samenvoegen geweigerd en afgebroken. Door deze instelling zouden de toegevoegde kostenposten immers gewijzigd kunnen worden op onder andere de toegepaste prijs per kostensoort en dat mag niet. De optie Unieke middelencodering kan bij de Algemene Gegevens van de totaalbegroting worden uitgezet.

 

Bij het samenvoegen van begrotingen worden de begrotingen, waarvan aangegeven staat dat ze moeten worden ingevoegd, aan de totaalbegroting toegevoegd. Hierbij worden alle hoeveelheden vermenigvuldigd met de frequentie die bij die begroting staat aangegeven. De begrotingsregels, dus niet de overige onderdelen, van de begrotingen worden samengevoegd op basis van een op te geven kolom. Dit moet een alfanumerieke kolom zijn, normaal gesproken is dit de calculatiecode kolom.

ProjBegrSamenvoegen

De opties zijn:

Elementen niet comprimeren

Bij het samenvoegen kunnen de elementregels uit de verschillende deelbegrotingen, bij een gelijke codering, gecomprimeerd worden tot één elementregel in de totaalbegroting. In dat geval worden de hoeveelheden van de elementregels in de totaalbegroting ook opgeteld. Aanvinken van deze optie betekent dat ook de elementregels uit de verschillende deelbegrotingen in de totaalbegroting worden opgenomen met daarbinnen de bijbehorende kostenpostregels. Het comprimeren van de kostenpostregels vindt niet plaats tijdens het samenvoegen in de totaalbegroting. Als dit gewenst is zal dat na het openen van de totaalbegroting via de menufunctie [Bewerken] + [Begroting comprimeren] moeten gebeuren.

Eventuele meetstaten kopiëren

Meetstaten kunnen ook gekopieerd worden in de totaalbegroting. Hierbij wordt de meetstaat echter op basis van frequentie 1 uit een deelbegroting toegevoegd. Dat betekent dat bij hogere frequenties, dat gebruikelijk is in woningbouwprojecten, er geen overeenkomende hoeveelheid meer is in de begrotingsregels en de gekoppelde meetstaten. Deze hebben dan ook een aangepaste meetstaatkoppelindicatie. Aan elementregels gekoppelde meetstaten kunnen verloren raken als de elementregels gecomprimeerd worden tijdens de samenvoeging. Niet in alle gevallen is het dus interessant om meetstaten te kopiëren in de totaalbegroting.

Sorteer elementen

Elementen worden gesorteerd in de totaalbegroting op basis van de gekozen codering als deze optie wordt toegepast.

 

Resultaat:

Na het activeren van de samenvoeging worden er een aantal controles uitgevoerd. Het kan het zijn dat de samenvoeging direct wordt afgebroken omdat er fouten zijn geconstateerd, dit gebeurt als bijvoorbeeld de totaalbegroting niet leeg is maar nog begrotingsregels bevat. Ook als de UMC instelling AAN staat is dat het geval. Dan volgt onderstaande melding.

ProjSamenvoegenLogboekFout

Als de totaalbegroting wél wordt samengevoegd kunnen er nog eventuele waarschuwingen in het logboek worden vermeld.

ProjSamenvoegenLogboek

Dit is bijvoorbeeld het geval als er verschillende uurlonen zijn toegepast in de deelbegrotingen:

ProjSamenvoegenLogboekWaarschuwing

Na het samenvoegen verschijnt een aangepaste weergave van de begrotingen. Het totaalbedrag van de totaalbegroting en de statusbalk is aangepast van 0 naar nnnnn.

ProjSamenvoeging

Ter controle moet het totaal van de afzonderlijke deelbegrotingen (tweede getal in de statusbalk) gelijk zijn aan het totaal van de totaalbegroting (eerste getal in de statusbalk). De reden van het verschil is in dit geval veroorzaakt door het verschillende uurloon A.