Aanmaken kostenbestand

<< Klik voor weergeven inhoudsopgave >>

Navigatie:  Onderdeel Ibis Kostendatabase > Beheren Kostenbestanden > Kostenbestanden > Aanmaken nieuwe kostenbestanden >

Aanmaken kostenbestand

In dit voorbeeld wordt er een Onderhoudskostenbestand vanuit een Ibis Calculeren voor Bouw begroting in de cloud geplaatst.

Voordat er een CUF-XML bestand geïmporteerd kan worden, zal er een Ibis Calculeren voor Bouw begroting aangemaakt moeten worden. Dit is technisch gezien een 'normale' begroting die als CUF-XML bestand wordt opgeslagen.

De structuur van de begroting die als kostenbestand gaat fungeren moet consequent zijn zoals bij Opbouwen begroting is aangegeven. De opbouw van de calculatiecode is dus geheel vrij, het is dus niet verplicht om je te houden aan de codering van onderstaande voorbeelden. Deze zijn afkomstig van het Ibis Onderhoudsbestand voorbeeld:

Alle kostenposten (middelen) hangen onder niveau 5

Alle activiteiten (V-regels) staan op niveau 5

Alle handelingen (P-regels) staan op niveau 4

Alle elementen (N-regels) staan op niveau 3 (+) en vormen een beheeronderdeel

Alle bouwdelen (M-regels) staan op niveau 2 (#) en vormen een zoekboomopbouw

Alle hoofdgroepen (hoofdstukken) staan op niveau 1 (*) en vormen een zoekboomopbouw

De inhoud van de onderhoudsbegroting zal in het onderhouds kostenbestand in mijn.ibis.nl  worden ingelezen.

De eerste stap hierbij is het aanmaken van het onderhoudsbestand, waarna het CUF bestand geïmporteerd kan worden:

Druk in mijn.ibis.nl bij het onderdeel kostendatabase op de knop KdbKnopNieuw.

KdbNieuwOhd

Door aan te geven dat het een onderhoudsbestand is, valt het kostenbestand straks in de goede gebruikscategorie.

Door aan te geven dat de status onderhanden is, is het bestand voor de gebruikers van Ibis Calculeren voor Bouw nog niet zichtbaar.

Na klikken op de knop KnopVolgende verschijnt stap 2: Het uploaden van de CUF-XML bestanden.

KdbOhdNieuw

Deze stap moet voor alle Type regel herhaald worden, en per Type regel aangegeven wat het XML bestand en het niveau in de begroting is. Eventueel kan per soort regel een Zoekboom aangemaakt worden, hanteer daarvoor hetzelfde niveau:

KdbOhdNieuw2

Nadat er op de knop KnopVolgende  geklikt is, kunnen de gebruikte code kolommen gekoppeld worden aan de codekolommen in de kostendatabase.

De meeste kolommen komen overeen met de namen uit Ibis Calculeren voor Bouw, met uitzondering van de onderstaande twee kolommen cyclus en hiërarchie:

KdbOhdNieuw3

Na het klikken op de knop KnopVoltooienOhd wordt het onderhoudsbestand aangemaakt.