Splitsen en Coderen

<< Klik voor weergeven inhoudsopgave >>

Navigatie:  Onderdeel Admi >

Splitsen en Coderen

Via het lint [Bewerken] + [Admicode] + [Splitsen en Coderen] splitst het programma de begrotingsregels met kostenposten van een bestand in de vier kostensoorten arbeid, materiaal, materieel en onderaanneming. Iedere kostenpost die meer dan één kostensoort heeft, wordt gesplitst in één kostensoort per begrotingsregel. Dus als een begrotingsregel de kostensoorten Arbeid en Materieel heeft, dan splitst het programma deze kostenpost in twee aparte regels. De ene kostenpost wordt dan onder Arbeid geplaatst en de andere kostenpost onder Materieel.

Bij het coderen zoekt het programma in het gekozen admicodebestand (de referentiebegroting) naar kostenposten met de overeenkomstige calculatiecode. Het neemt dan de admicode Arbeid en/of de Admicode Materiaal en/of de Admicode Materieel en/of de Admicode Onderaanneming over. Welke admicode het programma overneemt, wordt bepaald door de aanwezigheid van of een uurnorm, of een materiaalprijs, of een materieelprijs, of een onderaannemingsprijs in de kostenpost van de begroting. Het programma zet de gesplitste en gecodeerde regels in een nieuwe begroting, onderverdeeld in de vier kostensoorten. De kolom alternatieve code is in deze nieuwe begroting gevuld met de admicodes vanuit het gekozen admicodebestand.

U kunt begrotingen van het type Traditioneel splitsen en coderen. Een begroting van het type Elementen begroting kunt u niet splitsen en coderen, omdat een elementenbegroting werkt met het doorrekenen van de element hoeveelheid over de kostenpost hoeveelheid. Als u een elementen begroting wilt splitsen en coderen, dan kunt u eerst deze wijzigen in een traditionele begroting via het lint [Bewerken] + [Type begroting wijzigen].

De referentiebegroting met koppelingen vanuit de calculatiecode naar de verschillende admicodes per kostensoort kan er als onderstaand uit zien:

Admikoppelingenbestand

U kunt splitsen en coderen op twee niveaus:

Bestandsniveau

Bij het splitsen en coderen op bestandsniveau gaat de oorspronkelijke structuur van elementregels, de hoofdstuk- en paragraafindeling, verloren. Daarvoor in de plaats ontstaan vier 'hoofdstukken': Arbeid, Materiaal, Materieel en Onderaanneming. De codering van een (referentie) admicodebestand wordt ingevoegd. Het programma zet de begroting dan om in een begroting op bestandsniveau.

Zie verder: het lint [Splitsen en Coderen] + [Bestandsniveau] en de werkwijze.

Paragraaf niveau (element niveau)

Bij het splitsen en coderen op paragraaf niveau (oftewel op elementen niveau) blijft de oorspronkelijke structuur van elementregels, de hoofdstuk- en paragraafindeling, bestaan. Elk paragraaf niveau krijgt een eigen onderverdeling in de kostensoorten Arbeid, Materiaal, Materieel en Onderaanneming.

Zie verder: het lint [Splitsen en Coderen] + [Paragraaf niveau].