Netto en Bruto kosten

<< Klik voor weergeven inhoudsopgave >>

Navigatie:  Basisbegrippen >

Netto en Bruto kosten

Het programma Ibis Calculeren voor Bouw ondersteunt het gebruik van netto en bruto kosten in een begroting. De netto kosten kunnen worden gezien als de directe of inkoopkosten die de uitvoerende partij maakt tijdens het realiseren van het project. De netto kosten worden opgebouwd door de toepassing van de netto arbeidsloon, netto materiaalprijzen etcetera. De bruto kosten worden gezien als de verkoopkosten die aan de opdrachtgever worden doorberekent, ze vormen de aanneemsom van het project.

De bruto kosten worden opgebouwd via opslagen over de netto kosten in de begroting. Opslagen worden normaliter toegepast in de staart van de begroting over de (netto) kosten uit de begrotingsregels. Als moet worden ingeschreven per post van de begroting, dan worden opslagen van de staart verdeeld over de netto kosten in de begroting via het verhogen van de netto prijzen of toevoeging van een opslag-% per kostensoortDit kan via de functies Opslaan als bruto begroting en vervolgens afdrukken van de begroting als recapitulatie van deze posten. Het afdrukken van een begroting met verdeelde opslagen uit de staart kan direct met de optie 'Begroting als bruto begroting afdrukken'.

Voor bruto kosten, zoals bij bruto stelposten, geldt in principe dat daarin de opslagen voor Algemene kosten en Winst en Risico al zijn opgenomen. Om te voorkomen dat in de staart alsnog een percentage voor Algemene kosten en Winst en Risico wordt berekend kan een begrotingsregel met bruto kosten worden voorzien van een Bruto verzamelpost letter. Het totaal van de directe of inkoopkosten uit de begrotingsregels bij aanvang van de staart bevat dus niét het saldo van de bruto verzamelposten. Een bruto verzamelpost uit de begroting moet na de regels met opslagen nog wél aan de staart worden toegevoegd om de aanneemsom te verkrijgen. Bij het verdelen van de opslagen uit de staart over de begroting worden de kosten bij gebruik van bruto verzamelposten niét verhoogd. Zie verder staartkosten verdelen over de kostensoorten en staartkosten verwerken in de opslagen.

Opslagen in begrotingsregels

De gevormde netto en bruto bedragen van begrotingsregels zijn inzichtelijk via de kolommen in een schermopmaak voor de respectievelijke netto en bruto totalen per kostensoort en per regel. Het verschil tussen netto en bruto bedragen wordt normaliter gevormd door de toegepaste opslag-% per kostensoort. Er zijn echter ook uitzonderingen:

Het toepassen van een klantkorting-% over bruto materiaalprijzen (in de Installatiesector gebruikelijk);

Het toepassen van vreemde valuta in begrotingsregels, in de bruto totalen wordt dan vreemde valuta uitgedrukt in de standaard valuta van de begroting.

Opslagen in de staart

In de staartweergave is slechts één (netto/bruto als opslag-% zijn gebruikt) totaal inzichtelijk per kostensoort via de kolommen in een schermopmaak. Als in de begrotingsregels opslag-% zijn gebruikt worden de bruto kosten daarvan toegepast in de staart. Een weergave van de netto en bruto totalen en de toegepaste opslagen per kostensoort die in de staart worden opgebouwd worden getoond in het tabblad Totalen bij de Algemene gegevens van de begroting.

Bekende voorbeelden van opslagen in de staart zijn die voor Algemene kosten en Winst en Risico die als percentages worden toegepast over de (netto) kosten uit de begrotingsregels. Als in de begrotingsregels de netto prijzen al via een opslag-% per kostensoort zijn verhoogt worden de percentages in de staart over de bruto kosten genomen, het is aan de gebruiker om hier bewust mee om te gaan. Datzelfde geldt voor de indeling van de opslagen in de staart, de plaats van een bruto verzamelpost bepaald de gebruiker zelf, deze wordt niet afgedwongen door het programma.

Zie ook:

Staart van de begroting

Opslagen in de staart